Küçük Mutfaklar için pratik çözümler
Mutfaklar, özellikle evlerimizin en sık vakit geçirdiğimiz, pratik, işlevsel aynı zamanda da estetik görünmesini tercih ettiğimiz bir parçası. Ancak ne yazık ki değişen yaşam şartlarıyla eski, geniş mutfakların yerini küçük hatta açık mutfaklara bıraktı. Haliyle kimi zaman yaşam alanımızın bir parçası olan mutfaklarımızın tasarımı daha ön plana çıktı.
Mutfaklarımızın küçülmesiyle ilk sorunumuz mutfak eşyalarımızın depolanması. Peki ya küçük mutfaklar nasıl tasarlanmalı? Modern mutfaklardan country tarza kadar önümüzde bir sürü seçenek var. Bu yazımızda size küçük mutfaklarda nasıl büyük değişiklikler yapabiliriz bunlardan bahsedeceğiz.
Düzen
Mutfak dolapları, depolama adına ne kadar büyük ümitler vaat etse de, genel anlamda, zaten küçük olan mutfaklarımızı daha da küçültmeye sebep oluyor. Ferah bir mutfak için belli bölgelerde açık raf sistemleri kullanabilir, aynı zamanda sık kullandığımız malzemelere de daha kolay ulaşım sağlayabiliriz. Ancak şunu da unutmamalıyız ki açık raf sistemi pratik ve hoş gözükse de raflarda sergilediğimiz ürünlerin artık mutfağımızın bir parçası olduğunu, genel estetik algısına katkıda bulunduğunu da unutmamalı, ürünleri buna uygun seçmeli ve gereksiz fazlalıklardan kurtulmalıyız.
Aynı şekilde mutfak tezgahı, özellikle küçük mutfaklarda en önemli alanlardır. Mutfak tezgahlarımızı maksimumda kullanmak için tezgah üzerinde gördüğümüz birçok ürün için daha farklı çözümler üretmeliyiz. Örneğin bıçaklığımızı, duvara monte olarak tercih edebiliriz. Bunun gibi mutfak tezgahında yer alan, sık sık elimizin altında olmasını tercih ettiğimiz kesme tahtası, sabunluk, bulaşık deterjanı, sünger ve fırça gibi gereçleri olabildiğince tezgahtan ayrı, aynı zamanda pratik şekilde depolamalıyız.
Minimal çizgiler
Açık renkler, özellikle de beyaz renk, duvarlarında kullanıldığında odayı en geniş gösteren renktir. Buna ek olarak yansıtıcı ve parlak yüzeyler beyazın bu vurgusunu güçlendirecektir. Sadece renklerin değil, tercih edilen formların ve detayların da bir mekanın algısına büyük etkisi vardır. Minimal ve düz formlar, mekanın perspektif algısını güçlendirir. Kıvrımlı ve amorf formlar ise mekanı kalabalıklaştırarak, olduğundan daha yoğun bir mekan hissi verir.
Her ne kadar açık raf sistemi önerilse de, mutfaklarda dolap ile depolamak hem hijyen hem de görüntü açısından kaçınılmazdır. Ancak mutfak dolaplarında seçeceğimiz açık tonlar, parlak yüzeyler ve düz çizgiler mekanı algılamamızı kolaylaştıracaktır. Örneğin parlak seramikler, cam ya da yansıtıcı mutfak dolapları, beyaz taş ya da kompozit, paslanmaz çelik gibi malzemeler tercih edilebilir.
Siyah ve Beyaz
Monokrom renkler, yerinde ve dengesinde kullanıldığında mutfağınıza modern ve net bir çizgi kazandıracaktır. Beyaz duvar ve mutfak dolapları seçiminizi, siyah gibi koyu bir renk mutfak tezgahı ile kullandığınızda mutfağınız hem daha temiz ve modern, hem de iddialı görünecektir.
Doğal tonlar ve Çelik detaylar
Küçük mutfağınızda, odak noktası belirleyerek, mutfağınızda kendi perspektifinizi oluşturabilirsiniz. Mutfağımızın en önemli ve dikkat çekici bölgesi olan pişirme alanınız, bu hiyerarşi için en uygun bölge. Özellikle davlumbaz kullanım dışı iken bile ışığını açık bıraktığımız bu bölge ideal bir odak noktası. Doğal ve yumuşak renklerin hakim olduğu bir mutfak konseptinde modern çizgilere sahip çelik bir davlumbaz tercih ederek, hem davlumbaz tasarımını ön plana çıkarabilir hem de doğal ve yapayın dengesini sağlayabiliriz. Mutfak gereçlerinde tercih ettiğimiz aynı malzeme ile mutfağımızdaki bu net çizgiyi bu detaylarla destekleyebiliriz.
U planlı mutfaklar
Bu tip mutfaklarda, yukarıda bahsettiğimiz tezat renklerin vurgulayıcı gücünden yararlanabileceğimiz gibi bu vurguyu, mutfak dolapları ve tezgahı arasında kullanacağımız malzeme ile de yapabiliriz. Mutfağımızda tercih edeceğimiz malzemelerin, ısıya, neme ve aşınmaya karşı ekstra dayanıklı olması, mutfağımızın ömrü açısından oldukça önemli. Bunun yanı sıra, seçilen malzemeler ne kadar düz olursa, temizliği de o kadar rahat olacaktır. Mutfak dolapları ile tezgah arasında kullanacağımız yansıtıcı ve düz yüzeyli malzemelerle mutfağınızda vurgu ve derinliği aynı anda yakalamanız mümkün.
Açık mutfaklar
Açık mutfaklar gün geçtikçe ülkemizde popülerleşmekte. Açık mutfak sistemi, ada mutfak eklenerek, kendi içinde sınırları belirlenip, yaşama alanından ayrıştırılabilir. Hem hazırlık hem de bar olarak kullanılabilecek bu tezgah, yapısı ve içerdiği detaylarla size hem depolama alanı hem de aksesuarlarınızı sergilemek için güzel bir fırsat yaratabilir. Yeriniz olduğu takdirde, kanat sistemi ile ada mutfağınızı uzatabilir, daha çok geçici kullanım alanı yaratabilirsiniz. Zeminde kullanacağınız farklı bir malzeme ile mutfağınızın ana hatlarını belirleyebilir, temizlik ve bakımını daha kolay yapabilirsiniz.
Aydınlatma
Aydınlatma, özellikle doğru malzemelerle kullanıldığında mutfağınızı olduğundan daha geniş ve ferah algılamanızı sağlar. Açık renklerin ve yansıtıcı yüzeylerin olduğu mutfaklarda malzeme birleşimlerinde kullanılan şerit aydınlatmalar mutfağın ana hatlarını vurgulayacaktır. Mutfak dolapları ile tezgah arasında kalan bölgenin aydınlatılması hem fonksiyonel hem de bu bölgenin malzemesini vurgulayacaktır. Alt dolapların bitiminde kullanılacak şerit aydınlatmalar ise yansıtıcı malzeme ile kaplı zeminde görsel bir devamlılık yaratacaktır.
Oturma elemanları
Küçük mutfaklarda, hele ki yeme alanımızı barındıran mutfaklarda, oturma elemanı seçimi oldukça önemlidir. Arkalıklı sandalye kullanımı yerine, tabure ya da bank sistemi kullanılarak, kullanım dışı zamanlarda oturma elemanlarını saklamak için masa altlarını kullanarak hareket kabiliyetinizi arttırabilirsiniz. Oturma elemanlarında seçtiğiniz malzemeler de mutfağın algısını önemli derecede etkiler. Yansıtıcı malzemelerden oluşan strüktürde ve transparan ya da yarı geçirgen malzemelerle tasarlanan oturma elemanları, mutfağınızın genel algısını rahatlatacaktır.
Sürgülü sistemler
Küçük mutfaklarda depolama oldukça önemlidir. Minimum alana, maksimum malzeme ve gereç depolamak neredeyse ilk hedeftir. Bu sebeple mutfak dolaplarının daha özenle tasarlanması gereklidir. Köşe bölgelerin kolay erişilebilir hale getirildiği sistemler, çekmecelerin farklı incelik ve boyutlarda olduğu, kimi zaman çift raflı sistemler tasarlanmalıdır.
Hareketli Raflar
Gerektiğinde açılıp, kapanan raf sistemleri, hem yemek hazırlama hem de yeme bölgesine katkıda bulunmaktadır. Kimi zaman mutfak tezgahına bağlı olan raf, işimizi kolaylaştırıp, bize yer kazandırmakta, kimi zaman duvardan açılan raf sistemi, yeme alanını oluşturmaktadır.
Tavan
Tavanda kullanılacak malzeme yansıtıcı özelliği ile zemin ile yarışabilir, bize daha geniş bir mutfak algısı yaratabilir. Gizli aydınlatma kullanılarak, hem göz yormayan, hem de doğal bir ışık yakalayarak, aydınlatmanın diğer malzemelerle dengesi kurulabilir.
Kapı
Mutfak kapımız, küçük mutfaklarda, yer kazanımı açısından tercih edilmez. Ancak gerektiği takdirde tercih edeceğiniz sürgü ya da asma bir kapı, hareket kabiliyetinizi kısıtlamayacak ve mutfağınızı yaşam alanınınızdan kesin bir çizgi ile ayıracaktır. Mutfak kapılarında tercih edilen cam ögeler, mutfağınızı boyutlandıracaktır.